VINKKEJÄ SYKSYN KIRJOITUKSIIN

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Mun vinkkejä tuleviin kirjoituksiin alettiin kyselemään jo viime vuonna, joten ajattelin nyt tulevia syksyn kirjoitksia varten koota teille vähän mun vinkki viitosia. Netti on tärppejä ja ohjeita pullollaan, joten kannattaa kannattaa googletella ihan kunnolla, jos kokee tarvitsevansa apua esimerkiksi oman oppimistekniikan löytämisessä.
Itse kirjoitin viime syksynä ruotsin, joka voitti mun inhokin matikan, mutta on silti ollut mulle aina haastavaa. Totta puhuen tuo ruotsin lukeminen tuntuu jo niin kaukaiselta ajatukselta, mikä vain puoltaa sitä, että se on vain lyhyt ajanjakso elämästä ja siihen kannattaa panostaa :-)


Valmistautuminen

Tietysti yksi tärkein neuvo on aloita ajoissa. Silloin työmäärä ei tunnu niin hirvittävältä, on oikeasti aikaa sisäistää kaikki tieto ja myös aikaa tehdä välillä muutakin. Kannattaa aloittaa lukeminen jo nyt.

Tee lukusuunnitelma. Keväällä koin tämän vähän haastavammaksi, mutta nyt syksyllä yhden aineen kirjoittaessa sivumäärien jaottelu tai suunniteltu aika, jossa saat yhden kirjan luettua ehkäisevät sitä, että aika loppuukin yllättäen kesken. Suunnittele aika päivästä kuten 10-16, jolloin luet ja pidä siitä kiinni. Älä kuitenkaan tee suunnitelmistasi mahdottomia, jolloin saatat päätyä syyllistämään itseäsi kesken luku-urakan.

Tee myös leposuunnitelma eli mieti jo valmiiksi päiviä tai hetkiä, jolloin et lue ollenkaan (aivo käsittelevät aiemmin opeteltuja asioita silloinkin). 

Nuku hyvin! Eihän tätä nyt voinut jättää mainitsematta :-D Faktahan on se, että jos nukkuu huonosti, asioiden mieleenpainaminen häiriintyy.

Etsi oma oppimisteksiikkasi jossei se ole jo löytynyt. Mie luin, kirjotin omia tiivistettyjä muistiinpanoja, käytin erilaisia värejä, yliviivasin, käytin muistilappuja, luin ääneen, Ville kyseli multa juttuja.. Tietysti myös sarjojen ja elokuvien katsominen toi mukavaa vaihtelua ja varmasti Youtubestakin löytyy sopivia opetusvideoita.  Ruotsin kirjoittajille myös Worddive voi olla yksi vaihtoehto monipuoliseen opiskeluun - mie kokeilin sitä englannin kanssa ja ainakin se toi juuri sitä vaihtelua. Jonkun verran tuli myös kuunneltua täältä Abitreenien ruotsien kuunneltavaa kurssia.

Alleviivaa tärkeimpiä asioita, jotta voit myöhemmin palata niihin helpommin ja säästää aikaa
→ Tee omia ajatuskarttoja tai tiivistelmiä 
→ Käytä apuna kursseilla jaettua materiaalia, joissa yleensä käydään läpi tärkeimpiä asioita
→ Lue esimerkiksi Hufvudstadsbladet-lehteä, jossa käytetään ajankohtaista ja tärkeää sanastoa
→ Katso esimerkiksi Solsidania tai Welcome to Swedeniä
→ Kuuntele ruotsalaista musiikkia
→ Pomodoro-tekniikka!
→ Tee opiskeluympäristöstäsi mieluisa

Tee välillä muutakin näe ystäviä, urheile, vietä vapaapäivä lukemisesta. Muuta tekemällä voi vähän yrittää ehkäistä sitä pänttäämiseen kyllästymistä :-D

Aseta tavoite. Tavoitetta kohti on helpompi pyrkiä, koska se antaa päämäärän. Ole realistinen.


Kirjoituksia edeltävänä päivänä

Älä enää lue. Muutamia juttuja ja tärppejä voit tsekkailla, mutta pyri muuten rauhoittumaan.

Tee jotain ajatuksia muualle vievää - katso Netflixiä, käy kaupungilla..

Valitse vaatteet valmiiksi. Mukavat ja lämpimät vaatteet, joissa ei ole mitään tekstiä (ainakaan ruotsiksi!)

Tee eväät, joista pidät ja joita on helppo syödä. Ota mukaan esimerkiksi smoothie, hedelmiä, pähkinöitä, leipää, proteiinipatukka, juotava jogurtti.. Pakkaa läpinäkyviin rasioihin, vältä rapisevia juttuja ja samoin myös haisevia tai rouskuvia syötäviä.


Kirjoituspäivänä
Syö hyvä aamupala.

Silmäile tehtävävihko läpi - voit esimerkiksi ensin tehdä helpon tehtävän ja siitä siirtyä haastavimpiin, mutta älä silti jätä esimerkiksi kirjoitelmaa viimeiseksi. Lue tehtävänannot huolella ja mieti, mitä tehtävässä haetaan.

Suunnittele ajankäyttö, jotta kullekkin tehtävälle jäisi riittävästi aikaa.

Pidä taukoja tasaisin väliajoin: käy vessassa, syö eväitä, ajattele hetki jotain muuta..

Älä lähde salista liian aikaisin. Tarkista kirjoittamasi pariinkiin kertaan ja anna kaikkesi. Istu paikallasi vielä hetki sen jälkeen, kun olet tehnyt tehtävät. Mieleen voi tulla vielä jotain lisättävää.

Tee parhaasi ja se riittää.


Kysykää, jos jotain kysyttävää herää tai heitelkää omia vinkkejänne tuleville kirjoittajille! :-)

4 kommenttia

 1. Ite kuuntelin ennen ruotsin kuunteluita paljon muumeja ruotsiksi, koska niissä oli paljon helppoa sanastoa ja ne sai aivot ns. "ruotsitaajuudelle" helposti. Sain kuunteluista kahta pistettä vaille täydet ja kirjotin myös loppujen lopuksi keskipitkästä laudaturin. Ja ite kannatan sitä että jos vain mahdollista niin keskittyä enemmän kokonaisten tekstien lukemiseen kuin yksittäisten sanojen pänttäämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieki koitin kattoa niitä, mutta siitä ei jotenkin vaan tullu mitään! En kai voinu kattoa niitä eri äänillä :-D Hei vitsi, sullahan on menny ihan mahtavasti!!

   Poista
 2. hyviä vinkkejä, myös ihan muutenkin kokeisiin :). Olis kiva jos jaksaisit ehkä tehdä jotain vinkkejä lukion aloittaville tms. Tosi hyvä ja kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla - kiitos! Pistetäämpäs tuo korvan taakse vaikka mun lukion aloittamisesta on kyllä kulunut jo neljä vuotta..

   Poista

Latest Instagrams

© Holyfacepalm. Design by FCD.